It’s been a long time i didn’t write a single post in this blog. May be, it because i have a daily journal on my pocket and forgot to do blog again haha.

Okay, pengennya ngeluh sama curhat di post-an ini, karena temen chat urang teu aya 😦 *what beneran curhat*

Sejujurnya saya ga tau mau nulis apa, tapi tadi ceritanya lagi gabut dan bawaannya ngeluh, jadi sekarang pengennya produktif nulis blog, tapi waktu lagi nulis malah ga tau mau nulis apa.

Well, banyak yang terjadi beberapa bulan ini, terutama ya, my college life yang alhamdulillah lagi membaik. Kemaren sempat ngeluh ga ketemu sama lingkungan yang bisa di ajak belajar. Tapi sekarang udah nemu. Ceritanya saya lagi internship di salah satu Lab yang ada di fakultas tetangga :D, soalnya di fakultas sendiri dulu malah di buang kesempatan emas buat di terima di lab, akhirnya nyesel juga kan hehe. tapi saya yakin yang ini bakalan saya pertahanin sampai wisuda nanti, In sha Allah. Tapi kan masih internship belum keterima jadi full-time member -_- . So, semoga bisa diterima sama keluarga labnya :).

Kemudian, salah satu target saya semester kemaren dapet nilai A di Matkul yang saya suka. istilah kerennya “Interaction Design” juga tercapai, Alhamdulillah. IP Semester ini di atas ekspektasi, seneng banget bisa sambil senyum ngasih tau hasil perjuangan semester ini ke Ortu. Ya banyak yang bilang IPK bukan segalanya, tapi menurut saya IPK itu sebagai bentuk kewajiban serta tanggung jawab saya sebagai anak kepada orang tua yang udah susah payah biayain kuliahan saya.

Terus saya lagi ngambil Challenge di goodreads mau baca 20 buku tahun ini, tapi sejauh ini baru baca 7 buku. Semoga ga wacana ya, nanti di penghujung tahun saya bakalan kasih list sama beberapa summary dari buku yang udah saya baca dan semoga bermanfaat. Oh iya, currently saya lagi fokus baca buku buat karir kedepannya hehe, jadi ya mostly bukunya non-fiksi. Mungkin kedepannya bakalan ada post-an mengenai review buku? ya semoga aja kalau saya ga mageran haha.

Hmm, sampai sekarang masih belum ada achievement yang berarti. Semoga kedepannya bakalan ada kabar bahagia mengenai pencapaian saya.

Liburan ini masih diisi sama kegiatan belajar, traveling, nongki, mageran di kamar. Penyesalan memang kemudian, harusnya liburan kali ini di isi sama kegiatan internship.
Tapi, positifnya saya bisa pulang ngumpul sama keluarga, teman-teman sama kucing di rumah setelah 10 bulan di Bandung. Tapi mungkin pertemuan selanjutnya bakalan lama banget, bisa jadi waktu saya pra- wisuda skripsi besok atau mungkin setelah wisuda skripsi ? Hmm.

Liburan ini rencanannya mau produktif, semoga nanti apa yang udah saya rencanain bisa dishare di blog ini tentang liburan produktifnya ngapain aja hmm. Ya semoga 😀

Ilmu (Buku) itu mahal 😦

Hmm, belakangan ini saya banyak belajar. Salah satunya

“Jangan bandingin diri kita sama orang lain”

Karena seringkali kita membandingkan diri kita sama orang yang sudah memulai lebih awal dan sudah berjuang lebih lama dari pada kita. Padahal kita baru saja memulai. Belum pantas kiranya kalau kita yang baru saja berjuang ngebandingin diri dengan mereka yang bahasa kerennya bloodbath and learn a lot than we are. karena seharusnya

“Work until your idol become your rival”

Jadi initnya post-an ini sangatlah random dan alay sebenernya. tapi yasudahlah mungkin ini representasi dari produktif yang tadi direncanaiin hehe.

NB : Sebenernya ini post-an yang paling unfaedah kedua setelah post-an pertama saya diblog *wkwk*

at least, it was a reminder for me.

Thank you

Tanda tangan

 

Well, Akhirnya ngeluh juga haha

Okaay , Liburan akan berakhir dalam 3 hari lagi haha, tapi masih banyak hal penting yang belum dilakuin selama liburan dan beberapa udah kelar sih, Nah hal ini mungkin kalau udah mulai kuliah bakalan musti manage waktu lagi buat ngelakuinnya dan kebanyakan berakhir wacana. Okaay saya emang bukan mahasiswa sibuk sih , basicaly i spend my time reading a book and learn about Design especially UX on my daily basis tapi ya ga konsisten juga sih (kaya tulisan ini campur indo – English). Semakin saya baca , semakin saya explore akan sesuatu yang saya passionate about ,Semakin saya ngerasa  keluar dari jalur yang sekarang lagi saya ikuti , yaitu kuliah di jurusan ini yang mana banyak dari kurikulumnya ga menjangkau interest saya . kadang sempat mikir , kalau saya belajar semuanya gimana mau bisa fokus ?. Mungkin dulu saya pernah curhat juga di post-an yang ini

Design? Programming? Networking? or Business? I have no idea
I confused about what i have to focus. Sometimes i code , sometimes i design , and sometimes i read a business book , and also i joined Network and Security club on my college. In the other hand ,  the circumstance forces me to learn all kind of that things , it makes me feel like i could handle all of that stuff , and be expert at all. NO , i just wanted to learn one thing and followed by the other things after i am sure that i capable enough at that thing. Like i am currently learning about design , but there is no design thing in my college courses. So , I decided learn by self-taught , when i  focusing myself to learn about design , Tons of Assignment beyond design thing appear to me . and i’ve to make it done which is by sacraficing my design time :’
I am little bit disappointed about my college life right now .

We only live once, right ?

Kadang membatasi diri itu adalah sesuatu yang ga baik juga , tapi di lain hal bukannya ada hal yang harus kita batasi dan ada hal yang harus kita prioritaskan dalam hidup ?
Misalnya sekarang , saya udah nemu sesuatu yang bakalan saya tekuni untuk di jadikan karir di masa depan , tapi di lain hal aktivitas saya sehari hari di kuliahan tidak menunjang untuk itu . padahal

“The future depends on what you do today.”
Mahatma Gandhi

Beberapa waktu lalu saya sempat riset lewat internet dan pengalaman orang lain kemudian bikin kurikulum tentang hal yang ingin saya pelajari di post-an ini

Setelah tau ada banyak hal yang harus di pelajari , saya sadar itu bakalan makan waktu yang lama. Berharap ada teman-teman yang mau diajak belajar bareng bikin rutinitas tiap minggu, tapi masih belum nemu orangnya hehe, mungkin saya terlalu ambi untuk hal-hal yang baru saja saya pelajari. Dan mungkin saya masih kurang explore ke teman-teman kelas dan masih belum nemu lingkungan yang pas. Pengen bikin lingkungan yang kaya gitu (belajar) tapi masih berjuang buat cari orang-orangnya. Kadang pengen rehat sejenak dari kuliahan , pengen spend my time alone to pursue what i want to achieve , because i think , my college life so terrible . Tapi ya reality kadang ga sesuai ekspektasi, mindset orang beda-beda dan itu yang menjadikan kita satu (lol wat) .

Semoga kedepannya banyak yang sadar kalau belajar itu ga cuma dikelas, tapi belajar yang sebenarnya itu ketika kita explore sendiri yang kita suka di luar kelas kemudian show it to everyone. Spread the Positive vibes !

Udah ikut beberapa club sama organisasi tapi ya gitu , masih belum nemu orang-orangnya , masih harus berjuang cari orang-orang nya dan semoga sooner or later ketemu haha. Karena sekarang semangat buat kuliah udh beda dan malah ngedown.

So , what i have to do now is work harder and make something until everyone know about me an invite me to join in.

Tapi saya bersyukur hidup di era yang mana apapun bisa kita pelajari dan batasannya cuma diri kita sendiri dan kemauan kita buat belajar.

Reminder.

 

View story at Medium.com

Tiga kata paling sederhana untuk menjawab pertanyaan "Kenapa harus mulai sekarang juga?" dari @garyvee . #1000StartupDigital

A post shared by Gerakan 1000 Startup Digital (@1000startupdigital) on

THE ULTIMATE GUIDE TO BECOME UX DESIGNER

So, Yesterday i started to get to know about how to become UX Designer. After a long period of travel around internet i got a lot of article explaining about how to start to become a UX Designer. Based from entire article i got , I decided to put it into summary. So here it is

If you have any idea to or resource to make this ebook better let me know on the comment section and feel free to share this article 😀

Thank you

Tanda tangan

Monthly Report.

IT WILL BE A LOOONNG POST !

So, October has passed and I am currently trying to learn english, and wrote it down in my blog , because i wanted to be good english speaker and also writer . If there are so many mistakes , Apologize me. because i wrote this post without looking at any dictonary like google translate, book, etc.
and i ain’t even learn about grammar yet :’

In this post i will tell you about what i’ve done in the past 2 months from September to October . 1 month ago i read an article about productivity , so i decided to apply what i’ve got from the book. The first thing that i’ve been doing till right now is to make a daily report book which is contain anything what i’ve done on that day. So I started this habbit on 16 September 2016 until today.

What i’ve done on the September :


“16/09/2016

  • Finally after 1 month back to bandung , got internet on my flat
  • Playing League of Legends about 5 hours.
  • “OSPEK stuff”
  • Cleaned my Bedroom
  • Make this daily report for the first time.

I know on that day i don’t even a productive person . LOL”

“18/09/2016

  • Participating on GENESIS 2016(OSPEK) from 7AM – 4.30PM
  • Playing League Of Legends again.
  • I hope tomorrow will be a better day”

“19/09/2016 – 23/09/2016

  • Participating on Proclub Open Mind
  • Participating on CCI (Central Computer Improvement) Open Mind
  • Participating on PKM Workshop.
  • Got Rendang and Keripik from My Mom and My Grandma
  • Taught my friends about Network Fundamental
  • Learn about Data Structure and Algorithm : Stack and Queue with friends
  • Passed Business Process Management Quiz
  • Registered to Proclub Recruitment
  • League Of Legends
  • I just got 92% / 100% on my final network fundamental practicum test. Hope next time will be better”

“24 – 29 /09/2016

  • GENESIS 2016 again
  • Read : Zero to One by Peter ThielZero to One.jpg
  • Learn about Design Foundation
  • Learn about Photoshop
  • Learn about Blender
  • Learn to make a business card with PhotoshopBusiness Card - Learning PS - Aprianil.png
  • Learn to make a Logo with PhotoshopMinimal Logo.png
  • Learn to make a object with Blender
  • CCI Interview
  • Lost all of my laptop data 😦
  • Repaired My Laptop
  • Met new friends Amen , Fallah , etc sorry i forgot your name
  • Sleeping when class on going (Industrial Statistics)
  • I Made new CV.”

“30/09/2016

October :


“30/09/2017 – 07/10/2016

  • I got Bunch of College Assignment
  • Got some new bookmark on design you can check it out on my Medium 
  • Made a logo for My Enterpreneurship assignment.hello pudding wallpaper 4.png
  • Redesign my life purpose (even if i don’t know why).
  • Learn Design
  • Created My First Business Plan
  • Watched TEDx talk on youtube

    The first 20 hours — how to learn anything | Josh Kaufman | TEDxCSU

  • Aaron Draplin !

  • Called my Dad after 2 months in Bandung :’

“The future depends on what you do today.” ― Mahatma Gandhi

“8-15 /10/2016

  • I Joined CCI ! (Achievement Unlocked)
  • Read : Zero to One by Peter Thiel
  • Mid Term Examination !
  • Hangout with my friends after 2 months surrounded by college stuff.
  • Design? Programming? Networking? or Business? I have no idea
    I confused about what i have to focus. Sometimes i code , sometimes i design , and sometimes i read a business book , and also i joined Network and Security club on my college. In the other hand ,  the circumstance forces me to learn all kind of that things , it makes me feel like i could handle all of that stuff , and be expert at all. NO , i just wanted to learn one thing and followed by the other things after i am sure that i capable enough at that thing. Like i am currently learning about design , but there is no design thing in my college courses. So , I decided learn by self-taught , when i  focusing myself to learn about design , Tons of Assignment beyond design thing appear to me . and i’ve to make it done which is by sacraficing my design time :’
    I am little bit disappointed about my college life right now .
    (actually i dont know what i wanna tell haha).
  • Took a picture with Information System Students 2015 , and it’s the best oneFoto Angkatan_3970.jpg
  • I just know the taste of “Tahu Bulat”.
  • Playing League of Legends
  • Shiddiq got his new Motorcycle. LOL
  • I think i have to reschedule my time and make spesific detail for every task that i’ve made.
  • ACT NOW , FOCUS and LEARN MOAR !!!

“16 – 28 /10/2016

  • Still Bookmarked all of article about design that i found on the internet. I think it was a form of procrastination -_-
  • Mid term examination has done !
  • Took a break for 2 days
  • bought some books :
  • I made a field notes on my bedroom wall. it’s all about UX Course that i’ve been pending for a long time. I want to finish it as fast as i can  but i realized i have no enough time.
  • Marathon with my friend “Adin” . After a LOOOONG TIMEE haha
  • Back to College after Mid Term Examination
  • Took a photo with my friends and Seniors , but i don’t wanna show you haha.
  • GENESIS 2016 has done ! OH GOD THANKS !
  • Playing League of Legends
  • Participating on ICT Expo 2016
  • Joined Startup Community forum & Workshop. I got 2 insight :
    • First , Start your own company now, even if people say you are too young to start a company. or
    • Being Professional First then you can make your own startup company based on your experience and to achieve your goals don’t forget about
    • SMART Framework.
  • I skipped my second chance to join lab recruitment. I hope this is the best decision that i ever made.
  • i turn my cupboard into “to do list” , yeah it has 3 doors so i break it into :
    • TO DO
    • IN PROGRESS
    • DONE
      So when i woke up on the morning , it’s the second thing i saw after clock.
  • i made reminder on my wall next to door “DOMPET !” so , i hope it works for making me always bring my wallet . LOL
  • Took a trip to hot spring water on lembang. I felt all of my bodies recovered from all of college thing. Thanks to Anggi who invited me to joined the trip 😀
  • 274131
    Gracia Hot Spring Water & Spa
  • A reptile. It’s like mother of Lizard walk around my Bedroom WTF
  • Tubes (Tugas Besar) has coming ! it’s a group assignment but i feel like personal assignment .
  • I got A grade on my Business Process Management Quiz (First and Second Quiz). Hope i can keep it up !
  • I started to sell pudding, this is my first time doing sales job (talk to stranger). I sold All of my pudding on the day haha.
  • I missed my networking presentation because of one of my friend sent it late (group assignment).
  • Enterpreneurship course has taught me a lot. Thanks to Mr. Andika Bayu for remind me about my Goals.
  • i didn’t follow industrial statistics class , and just sat on my chair behind of my friends and grabbed my book . I read : Zero to One by Peter Thiel about 40 pages during the class . LOL
  • Took a Logo Challenge even if i am still learning.
  • Project Assignment : Calculateyou
  • I made Line Official Account for my classmates, so i can share and remind myself and my friends about any college assignment.
  • Cleaned my Bedroom, I know my bedroom full of mess :3
  • got a haircut , and as always , i regret to cut-off my hair
  • Finished Zero to One by Peter Thiel.
  • Read :

    The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses

  • Firstmeet CCI, I met new Friends and got little insight about Digital Creative Industries.
  • See you later , Have a better day 😀

Tanda tangan